Вирощування овочів без нітратів
Овочі - основне джерело вітамінів, мінералів, харчових волокон, органічних кислот і антиоксидантів. Однак саме овочі дуже схильні до накопичення солей нітратів, а також кадмію, цинку, свинцю та інших важких металів, небезпечних для нашого здоров'я.
Відомо, що нітратний азот обов'язково присутній в рослинах, адже з нього утворюються амінокислоти, а потім білки. Його рівень залежить від умов, в яких ростуть овочі - освітленості, запасів вологи в грунті, температури кореневого шару грунту і приземного повітря, віку рослини. Так, наприклад, нітратів більше в листі, молодих пагонах, незрілих плодах, ніж - у старих пагонах, і доспілих овочах. Нітратів в пері зеленої цибулі на відкритій грядці менше, ніж в тепличній цибулі, але більше, ніж у цибулині, а в салаті або шпинаті більше небажаного азоту, ніж в коренеплодах моркви.
За рівнем накопичення азотисті сполуки, в тому числі і нітратний азот, нерівномірно накопичуються і в різних органах рослини. Скажімо в кабаку велика кількість нітратів «розташовується» біля плодоніжки, в столовому буряку - в кінчику коренеплоду. Втім, високий рівень нітратів в момент збирання не обов'язково свідчить про погану якість овочів. Так, в качанах пізньостиглих сортів капусти при збиранні часом відзначається високий рівень нітратів, однак при дозріванні під час зберігання, до моменту споживання (грудень - червень) їх кількість приходить в норму.
Врахуйте також, що кількість нітратів в тих чи інших овочах залежить від їх сорту. Наприклад, в моркви сортів Соната і Даяна, що відрізняються високою товарністю і врожайністю, накопичується мало нітратів. До речі, у цих сортів одні з кращих показників за змістом каротину (15 і 18 мг / кг) і смаку (5 балів).
Зрозуміло, рівень нітратів залежить і від умов вирощування. Так, столовий буряк, вирощений на гребенях в Підмосков'ї, містив менше нітратів, ніж той, що ріс на плоских грядках. Та й цукрів при гребньовому способу обробітку в коренеплодах було більше.
Кількість нітратів в овочах збільшується, якщо вносять позамежні дози добрив, намагаючись значно збільшити урожай. Більшою мірою цим «грішать» азотвмістимі мінеральні добрива. Але надто щедре внесення гною і посліду також погіршує якість врожаю: в овочах накопичуються нітрати, досягаючи рівня 150% ГДК (гранично допустима концентрація - Ред.). Іншими словами, на накопичення нітратів впливає перегодовування азотвмістимими добривами. Ось чому система живлення рослин повинна забезпечувати оптимальні дози і співвідношення поживних елементів. Не дарма прихильники екологічного землеробства, вносячи на ділянку гній, обов'язково закладають в грунт солому або мульчують грядки торфом, тирсою листяних порід дерев.
Наші досліди показали, що високий урожай білокачанної капусти, столових буряків, моркви, редьки з мінімальним вмістом нітратів вдається отримувати при поєднанні Біокомп або вермикомпосту і азотних, фосфорних, калійних мінеральних добрив (кожного по 0,05 г / кв. М).
На жаль, повноцінних органічних добрив зараз мало. Тому ми рекомендуємо вносити в грунт готові органо-мінеральні комплекси (2/3 необхідних елементів), і компост при формуванні грядок або в посадочні лунки. Підгодовувати ж радимо комплексними мінеральними добривами (1/3 дози) Кемира, Гідрокомлекс, Акварин, Поліфіди. Якщо компосту або інших органічних добрив немає або їх недостатньо, то для зниження кількості нітратів в овочах рекомендуємо одночасно з мінеральними добривами закладати в грунт подрібнене деревне вугілля.
Знизити накопичення нітратів в товарній продукції допомагають також регулятори росту і розвитку рослин: Епін-екстра, Циркон, Гумат натрію і біопрепарат Екстрасол. Посадки ними обробляють за два-три тижні до збирання врожаю.