В Україні розробляються нові сорти твердої пшениці із суттєво підвищеними якісними показниками - експерт
Нині в Інституті рослинництва ім. В.Я. Юр'єва (м. Харків) розробляється кілька ліній нових сортів твердої пшениці, перші результати випробувань яких вже фіксують значне підвищення якісних показників зерна.
Про це 12 квітня в Одесі у ході дискусії щодо можливості виробництва твердих сортів пшениці в Південному регіоні України, що проводиться у рамках круглого столу «Перспективи ринку ярих культур України у 2013 р.», повідомив завідувач відділу селекції ярої пшениці інституту Олег Голік.
Він нагадав, що наразі в Україні стандартом якості твердої пшениці є сорт Спадщина селекції інституту ім.Юр'єва.
«Розроблені нині нові лінії твердої пшениці вже на перших стадіях їх сортовипробувань дозволяють говорити про можливість значного підвищення якісних показників зерна. Так, показники врожайності нових ліній становлять до 3,6 т/га проти 3,2 т/га у сорту Спадщина, вміст білка досягає 16,1% проти 15,4% за національним стандартом, клейковина – до 34,5% проти 32 1%. Вміст каротину у випробуваних сортах підвищено до 6,2 мг/кг проти 3,5 мг/кг за сортом Спадщина», - уточнив О.Голик.
Також він зазначив, що у 2012 р. вперше в Україні було передано сорт полби Голіковська, вміст білка в якому сягає 17,15%.
Матеріал: apk-inform.com