Як вибрати сорт картоплі
Селекціонери з усього світу розробили понад 4000 сортів картоплі. Селекції, дозволені для вирощування на території України, занесені до спеціального Державного реєстру. Вони налічують близько 150 видів вітчизняного та зарубіжного походження. Враховуючи таку велику кількість варіантів, часом важко зробити правильний вибір. Більш складне завдання постає перед фермером, який хоче отримати добрий урожай на продаж. Головне — засвоїти, що лише сортовий насіннєвий матеріал може гарантувати високі показники врожайності та споживчих характеристик.
У цій статті ми розповімо, як вибрати найкращі сорти картоплі для домашнього та комерційного вирощування.
Характеристика сортів картоплі
Великою популярністю на ринку сортового посадкового матеріалу користуються сучасні селекції із Польщі, Німеччини, Нідерландів, Росії. Вони характеризуються високою врожайністю, невибагливістю зміни погодних умов, стійкістю до хвороб. Більшість з них має товарний вигляд і гарні смакові якості.
Досвідчені городники та фермери наполегливо рекомендують висаджувати кілька різних сортів картоплі. Сортовий посадковий матеріал відрізняється за термінами стиглості, врожайності, смаковими якостями, насиченістю корисними речовинами, призначенням, товарним виглядом.
Період дозрівання вважається від дня посадки до дня відмирання гички.
Група стиглості | Період дозрівання, дні |
Ранній | 60–70 |
Середньоранній | 70–80 |
Середньостиглий | 80–100 |
Пізній | понад 100 |
Відсоток вмісту крохмалю визначає смакові якості картоплі. Не можна точно назвати найсмачніші сорти картоплі, оскільки переваги у всіх різні. Бульби жовтого кольору багаті каротином, солодкуваті та слаборозваристі. Червона картопля містить багато антиоксидантів, має делікатний смак, не розсипається. Білі сорти картоплі насичені крохмалем, швидко розварюються, соковиті.
Вибираючи посадковий матеріал, необхідно розуміти його столове призначення. Одні сорти картоплі призначені для салатів, інші краще смажити, а треті добре розварюються, тому підійдуть для приготування пюре. Крім сортів, що використовуються в кулінарії, існують кормові та технічні.
Ранні сорти картоплі
Рання картопля містить низький відсоток сухої речовини і високий відсоток води, має приємні смакові якості. Ранньостигла картопля не вимагає тривалого догляду, за один сезон може дати кілька врожаїв. Мінус у тому, що вона більш піддатлива до фітофторозу і не підходить для довготривалого зберігання.
ГАЛА
Столова німецька селекція, використовується для смаження, приготування салатів, супів, запікання. Не розсипається, рідко темніє. Вага бульби досягає 100-120 г. Шкірка і м'якоть жовті. Картопля стійка до нематоди, раку, піддається фітофторозу, різоктоніозу. Добре зберігається. Найбільша врожайність – 39,0 т/га.
УДАЧА
Російська селекція для різноманітного столового застосування. Бульби мають гладку світло-бежеву шкірку зі слабовираженими очками та білу м'якоть. Вага картоплини 120–250 г. Відмінно переносить ризоктоніоз та вірусні інфекції, сорт помірно стійкий до фітофторозу, парші, гнилі, чорної ніжки. Врожайність до 50 т/га.
ЖУКІВСЬКИЙ
Сорт картоплі російської селекції. Бульби рожеві з дрібними червоними вічками. М'якуш білий. Крохмалістість нижче 15%, тому картопля не кришиться, не темніє, підходить для смаження. Виявляє хорошу стійкість до парші, різоктоніозу, нематоди, але сорт сприйнятливий до бактеріозів та фітофторозу. Нормально переносить короткочасну посуху, спеку. Максимальна врожайність 45 т/га.
БЕЛЛАРОЗА
Ранньостигла голландська картопля столового призначення. Характерні особливості: овальні бульби з трохи шорсткою рожевою шкіркою і світло-жовтою м'якоттю. Вага бульби 117-207 р. Стійкий до раку та нематоди. Має хорошу лежкість (до 93%). Максимальна врожайність 38,5 т/га.
ІМПАЛА
Голландський високоврожайний сорт картоплі призначений для столового застосування. Калорійний, що містить високий відсоток крохмалю, підходить для приготування пюре. Не темніє при варінні, має приємний смак. Бульби мають жовту шкірку та світло-жовту м'якоть, виростають великими, подовженими. Максимальний урожай до 62 т/га.
РЕД СКАРЛЕТ
Голландський столовий сорт картоплі з добрими смаковими якостями. Універсальний, низькокалорійний, підходить для супів, салатів. Бульби довгі, овальні з дрібними вічками. Вага картоплини 80-120 г. Стійка до раку, фітофторозу, нематоді. Добре та довго зберігається, лежкість 98%. Урожайність досягає показника 66 т/га.
Кращі середньостиглі та пізні сорти картоплі
Селекції середнього та пізнього терміну дозрівання дають добрі врожаї, придатні для тривалого зберігання. Вони є цінним продуктом харчування, тому що містять високий відсоток сухої речовини у вигляді крохмалю, вуглеводів, білків, жирів та цукрів.
ЛАПОТЬ
Російський середньоранній сорт картоплі, що має відмінні смакові якості. Картопля велика, плоска, довгаста. Шкірка гладка, шорстка, червона, а м'якоть жовта.Високоврожайний сорт за будь-яких зовнішніх умов, невибагливий до ґрунтового складу. Врожайність до 50 т/га. Не підходить для комерційного вирощування, оскільки має нетоварний вигляд.
ТУЛІЇВСЬКИЙ
Середньостиглий столовий сорт, російська селекція. Має відмінні смакові характеристики. Бульби довгі, у вазі досягають 270 г. Шкірка та м'якоть жовті. Виявляє сприйнятливість до нематоди та фітофторозу та стійкість до збудника раку. Максимальна врожайність 45,8 т/га. Має найвищі показники товарності та лежкості.
ДЕЗИРЕ
Голландський пізній сорт картоплі. Високоврожайний, з одного гектара можна зібрати до 50 тонн. Має відмінні смакові якості. Стійкий до механічних ушкоджень, посухи, більшості хвороб та шкідників.
Урожайні (комерційні) сорти картоплі
Для комерційного вирощування вибирають селекції з максимальними вимогами до врожайності та товарного вигляду. До найврожайніших сортів картоплі відносять Ред Скарлет, Імпала, Удача, Ліна, Луговська, Осінь. У кліматичних умовах України високу врожайність показують випробувані на практиці та внесені до Державного реєстру сорти картоплі Дніпрянка, Повинь, Серпанок, Космос, Забава, Мрія, Санте, Кондор та інші.
У цій статті ми розповімо, як вибрати найкращі сорти картоплі для домашнього та комерційного вирощування.