Особливості вирощування ярого часнику
Вирощування часнику — перспективний напрямок діяльності для малого та середнього бізнесу. Це зумовлено його харчовою цінністю, високою ринковою вартістю, стійкістю до хвороб та адаптацією до погодних умов. До того ж він має добрі показники збереження. Товарне виробництво включає обробіток озимого та ярого часнику. Окремо стоїть питання вирощування посадкового матеріалу із повітряних бульбочок. При цьому фермер, який бажає зробити виробництво часнику пріоритетним, має забезпечити всі три ці пункти.
У статті розглянемо особливості вирощування ярого часнику.
Головною перевагою ярого часнику, порівняно з озимим, є високі показники збереження, тобто його можна реалізувати до нового врожаю за найвищою ціною. Крім того, ярий часник:
- менше піддається впливу негативних погодніх умов;
- більш стійкий до хвороб та шкідників;
- не вимагає видалення стрілки, оскільки ярі сорти її формують.
Але ярий часник має свої недоліки:
- менші за розмірами зубці, які розміщуються у кілька рядів, що знижує споживчі характеристики та підвищує складність переробки;
- нижча врожайність.
Для вирощування ярого часнику оптимально підійдуть чорноземи, суглинки та легкі солонцюваті ґрунти. Найкращі попередники — ранньостиглі овочі та бобові. Не слід садити часник після картоплі та цибулі через підвищення ризику грибкових захворювань.<
Підготовку ґрунту під ярий часник доцільно виконувати восени. Поліпшить урожай осіннє внесення суцільним способом перегною та деревної золи, з їх подальшим закладенням. Для цього найкраще підійдуть плуги. Модифікацію плуга фермер обирає відповідно до площі ділянки та наявного трактора. Достатня глибина обробки 150...200 мм. Провесною необхідно виконати боронування. На легких та середніх ґрунтах із цим завданням впорається зубчаста борона, а на важких ефективною буде ротаційна борона для мотоблоку.
Як посадковий матеріал використовуються тільки зубки, так як ярі сорти не утворюють бульбочок, а отже, і однозубок. Висаджувати часник необхідно якомога раніше, коли середньодобова температура досягне +5 оС. Затримка із посадкою призводить до втрати вологи, що негативно впливає на врожайність. Висаджують часник рядковим або стрічковим способом.
Механізувати цей процес дозволить використання часникосаджалок. Вони забезпечують висадку відкаліброваних зубців розміром 15...25 мм на глибину 60...80 мм із кроком висадки 110, 125 та 140 мм. Для невеликих площ можна використовувати однорядний сажалку ЧС-1, який агрегатується з мотоблоком потужністю від 6 к. с., а також дворядні та трирядні – ЧС-2 та ЧС-3, які також можуть агрегатуватися з мототрактором. Для великих площ та мінітракторів підійдуть ЧС-4, ЧС-5 та ЧС-8, які для забезпечення стабільної роботи на нерівному ґрунті оснащені двовальною системою дозування з роздільним приводом. Використання описаних часникосадників забезпечить дотримання агротехнічних вимог вирощування ярого часнику та мінімізує витрати ручної праці, що підвищить рентабельність виробництва цієї культури.
Відразу після виходу пагонів необхідно провести міжрядну обробку, яка знищить бур'яни та розпушить ґрунт. Для цього підприємство розробило культиватор КУ-11. Він обробляє міжряддя шириною 300...400 мм за допомогою десяти кутових або п'яти Т-подібних плоскорізів. Культиватор агрегатується з мінітракторами/тракторами і виконує обробку п'яти міжрядь. Крім того, культиватор КУ-11 додатково оснащений кронштейном для встановлення бака із дозатором рідких добрив. БДУ дозволяє здійснювати позакореневе підживлення шляхом зрошення надземної частини рослин. Для цього використовують розчин добрив з меншою концентрацією, порівняно з кореневим підживленням. Обприскування краще проводити в ранкові та вечірні години. При використанні мотоблоку або мототрактора підживлення можна проводити за допомогою штангового обприскувача з максимальною шириною захвату 3,5 м. Позакореневі підживлення проводять двічі в період активного росту та розвитку рослин. Вони не можуть бути альтернативою традиційному внесенню добрив та входять до загальної схеми добрива насаджень.
Слід зазначити, що для формування високого врожаю часнику його треба поливати. За посушливого літа це треба робити раз на тиждень. За кілька тижнів до збирання врожаю полив необхідно припинити.
Коли нижнє листя ярого часнику висихає, а верхнє починає жовтіти, слід починати збирання врожаю, зазвичай цей період припадає на серпень — вересень.
Прибирання часнику передбачає його підкопування з подальшим вилученням із розпушеного ґрунту. Підкопування - найбільш енерговитратний процес у технології вирощування часнику. Тому ми розробили надійні засоби механізації — часникокопалки ЧК-1 та ЧК-2. З мотоблоком та мототрактором може агрегатуватися ЧК-1. Така часникокопалка оснащена активними центральними та двома бічними ножами, які виконуютьзворотно-поступальний рух завдяки приводу та двоексцентриковому механізму. Для великих площ та потужних енергетичних засобів доцільно застосовувати ЧК-2, призначену для збирання часнику, посадженого стрічковим способом. Вона оснащена активним ножем із поздовжніми прутками та кузовом для розміщення тари під зібраний урожай. Використання часникокопалок дозволить механізувати процес збирання з мінімальними втратами врожаю.
Висновок. Ярий часник є обов'язковою складовою бізнесу, заснованого на виробництві цієї культури. Його вирощування за дотримання технології забезпечує отримання стабільного врожаю, який можна реалізовувати до початку нового сезону. Рентабельність цього процесу забезпечується максимальним ступенем механізації, якого можна досягти шляхом використання засобів з модельного ряду техніки, спеціально розробленої у ПП «Крючков» для вирощування часнику.