Особливості експлуатації печей
Доброго дня, друзі! Дуже хочеться, щоб ця стаття була гарною новиною та презентацією нової продукції, але затребуваність на ринку металевих печей типу «Буржуйка» спричинена складним періодом для нашої країни.
Та й слід зазначити, що за останні 100 років популярність буржуйок завжди зростала саме в періоди війни та розрухи. Хоча спочатку печі типу «Буржуйка» з'явилися як подальша еволюція каміна.
Це сталося на початку 19 століття. У той період досить швидко з'явилося центральне опалення і цей вид печі був би забутий, якби не смутні часи і перша світова війна.
Тому перша теза нашої статті – опалення газом, електрикою, палетами однозначно краще, але якщо високотехнологічні засоби недоступні, то піч-буржуйка – найкращий варіант.
У різноманітності моделей, представлених у 2022 році, наше підприємство «Крючков» постаралося реалізувати всі необхідні типорозміри.
Представлені такі вироби:
- Піч ПБ-20 з об'ємом топки 20 літрів, з максимально спрощеною конструкцією, без колосників і, звичайно, з доступною вартістю.
- Піч ПБ-40 з оптимальним об'ємом топки 40 літрів і варильною поверхнею.
- Піч ПБ-60 має максимальний об'єм топки 60 літрів і дві варильні поверхні.
До печей ми виготовляємо майже всю необхідну додаткову комплектацію (хоча немає куточків для димоходу). Крім звичних димоходу та шиберної заслінки в каталозі ви знайдете дефлектор-підставку, що дозволяє підігрівати їжу, використовуючи температуру диму.
Далі ми розповімо про техніку безпеки при використанні буржуйок, але спочатку відповімо на два популярні питання.
Які печі кращі: сталеві чи чавунні?
Чавунні печі за всіма показниками мають вищі цифри, ніж сталеві. Вони важчі, довговічніші і дорожчі. Природно, що велика вага ускладнює транспортування печей і робить їх менш мобільними, а висока ціна і складний процес виготовлення робить їх менш доступними. Сталеві печі мають менший ресурс, зате простіші у виготовленні, коштують недорого і набагато мобільніші, що буде важливо для військових. Щоб продовжити термін служби сталевої печі, рекомендуємо не пережарювати її. Не треба відкривати піддувало на максимум та розтоплювати піч до червоного кольору. Топіть піч рівномірно, при цьому корпус печі повноцінно віддаватиме тепло в приміщення, а сталеві стінки збережуть свої властивості.
Чи можна встановити буржуйку у квартирі багатоквартирного будинку?
Інформація, доступна нам, не рекомендує цього робити і попереджає, що це вкрай небезпечно, оскільки багатоквартирні будинки не призначені для експлуатації такого обладнання. Якщо в наявності електрика та газ, то розглядати буржуйку як додаткове джерело опалення слід після детального вивчення технічних особливостей експлуатації подібних пристроїв, і краще від цієї ідеї відмовитися. Слід розуміти, що швидко встановити піч не вийде, а отвори труби, що утворилися після кустарного виведення у вікно, можуть призвести до більших втрат тепла, ніж пічка зможе видати. Також ви нагодуєте димом усіх своїх сусідів, а вони не будуть за це вдячні.
Але все це актуально, якщо ви поза зоною бойових дій та житло не пошкоджено. Без електроенергії та газу, у напівзруйнованому житлі використання буржуйки буде порятунком, а дим, що йтиме з кватирки, не буде критичним для сусідів.
Як користуватися буржуйкою та зберегти житло та здоров'я?
Поговоримо про техніку безпеки.
1. Встановлення печі. Почнемо з місця встановлення. Із цього приводу є два типи рекомендацій. Прихильники першого варіанту рекомендують встановити піч біля дверей, щоб сміття, що утворюється в результаті топки, не поширювалося по всьому приміщенню. Прихильники другого рекомендують встановити піч по центру приміщення, щоб максимально ефективно використовувати тепло, яке випромінюватиме корпус печі.
Пишіть у коментарі вашу думку, як буде краще?
Але незалежно від місця встановлення обов'язково забезпечте ізоляцію ніжок печі від поверхні підлоги. Це може бути лист металу або будь-якого іншого негорючого матеріалу. Він не тільки захистить підлогу від пошкодження, але й збереже її від потрапляння вугликів, які можуть випасти з печі в процесі експлуатації. Пам'ятайте, піч дуже сильно нагрівається в процесі роботи, і необережне поводження з нею запросто може призвести до опіків.
2. Наступний важливий момент – монтаж димаря. Головне – він повинен бути вищим за поверхню даху не менше ніж на пів метра. Недотримання цієї рекомендації загрожує ускладнити процес розпалювання та сприятиме задимленню приміщення при сильному вітрі.
Наступне, на що важливо звернути увагу, – місце проходження труби через стіну. Необхідно ізолювати стінки димоходу від стіни приміщення, особливо якщо вона виготовлена з дерева. Серед матеріалів, які часто зустрічаються, – скловата або мінеральна вата.
3. Правила розтоплювання. Найнебезпечніше в експлуатації всього пічного обладнання – отруєння чадним газом. Чадний газ виділяється при неповному згоранні деревини. Найчастіше подібне відбувається, коли розігріту піч з дровами, що не повністю згоріли, залишають на ніч і повністю закривають шиберну заслінку для максимального збереження тепла.
Тож як уникнути отруєння? У вас є два варіанти.
Перший більш простий та безпечний. Не закривайте повністю шиберну заслінку, сформуйте в ній отвори, щоб унеможливити навіть випадкове повне закриття та забезпечте доступ свіжого повітря до приміщення. Погодьтеся, краще зігрітися, заснути, замерзнути і прокинутися, щоб розтопити піч ще один раз, ніж зігрітися, заснути і не прокинутися.
Другий варіант для професіоналів. Необхідно навчитися визначати ступінь повного згоряння палива за відсутністю синього полум'я на вугіллі. Ми цей варіант нашим читачам-новачкам не рекомендуємо.
Тож на цьому наш виживальницький матеріал закінчено і ми прощаємося з вами!
Віримо, що ви будете в теплі цієї зими, де б ви не знаходилися: у бліндажі, землянці, будинку чи міській квартирі.
Пам'ятайте, надія перемогти наближає перемогу!