Підготовка насіння до посіву
Більшість дачників звернули увагу на різницю між зображенням овочів на пакетах для насіння і результатами своєї важкої, повсякденної роботи. Істотно згладити відмінності може передпосадкова обробка насіння.
Не оброблене насіння при посіві часто потрапляють в несприятливі умови, оброблені отримують поштовх в розвитку в початковий період життя, вони адаптовані до несприятливих умов зовнішнього середовища. Тому у обробленого насіння більше шансів реалізувати генетичний потенціал що виражається в поліпшенні якості та збільшення врожаю на 35-50%, підвищення стійкості проти шкідників і захворювань. При посіві обробленими насінням отримують більш сильні і дружні сходи.
- Замочування насіння:
Суть методу полягає в почерговому вмочуванні і вилученні з води насіння через 30 хвилин протягом доби. Температура води 18-20 градусів. Після обробки насіння висівають в вологий грунт.
- Барботування насіння:
Метод схожий на замочування, відрізняється тим що через розчин пропускають кисень або повітря. Монтують систему з акваріумного компресора і ємності. Тривалість обробки складає; горох 6-7 годин; салат, редиска, капуста 12 годин; томат, буряк, диня, огірок 18 годин; цибуля, морква, кавун, перець, баклажан 24 години.
- Загартування насіння:
Метод хороший для томата, моркви, перцю, баклажана. Визрівання овочів прискорюється на 10-12 днів, збільшення врожаю на 15-20%.
Після замочування поперемінно на насіння впливають високими і низькими температурами протягом 6-15 діб. 12 годин 18-20 градусів, 12 годин -1-3 градуси.
- Обробка мікроелементами і стимуляторами росту:
Добавка в розчини для замочування стимуляторів росту і мікроелементів може істотно підвищити урожай. Застосовують мікродобрива в таких дозах: (10 літрів води), борна кислота 2-3 г марганцівка 2-5г, мідний купорос 0,3-0,5г, сірчанокислий цинк 0,3-0,5г, молібденовокислий амоній 2-5г., сірчанокислий кобальт 1г.
Стимулятори росту гетероауксин, івін, гумат натрію та інші використовують згідно з інструкцією зазначеної на упаковці.