Насіннєва картопля: відбір, підготовка та зберігання
До кінця серпня практично всі встигають зібрати врожай картоплі. Далі слідує ретельний процес її селекції, оскільки потрібно розділити продовольчу та насіннєву картоплю.
Після цього відібране насіння готують до тривалого зберігання. Вже на етапі відбору недосвідчені городники припускаються помилок, які згодом негативно впливають на врожайність. Багато хто робить помилки, створюючи неправильні умови зберігання. А оскільки всі хочуть отримати наступного року щедрий урожай, не купуючи насіннєву картоплю, ми вирішили розкрити вам усі секрети, які можна реалізувати вже зараз.
Пропонуємо докладно розібратися, що важливо знати і які нюанси потрібно враховувати, щоб вибрати кращу картоплю і зберегти її до нового сезону посадки.
Як правильно відібрати насіннєву картоплю
Досвідчені садівники радять відбирати насіннєву картоплю вже в процесі копки, обираючи найкращі бульби. Картопля з неврожайних або «дефективних» кущів на посадку не годиться. Наприклад, якщо в першому кущі було лише три картоплини, але великого розміру, а в другому 20 різновеликих бульб, то доцільно вибрати на насіння другий варіант, оскільки він більш врожайний. Гніздо з двома-трьома картоплинами свідчить про те, що на посадку було обрано насіннєву картоплю поганої якості. У такий спосіб ви гарантовано зберете якісний посадковий матеріал.
Радимо вибирати бульби розміром не менше, ніж куряче яйце. Насіннєву картоплю цінних сортів можна брати і більших розмірів.
Перед посадкою великі картоплини розрізають.
Викопуючи картоплю мотоблоком з картоплесаджалкою, складніше визначити врожайність кожного гнізда. У такому випадку відбирають картоплини якісного вигляду та оптимального розміру. Насіннєва картопля має бути здоровою, з щільною шкіркою, очищена від землі, без дефектів, не пошкоджена гниллю або дротяником.
Як обробити насіннєву картоплю перед закладкою на зберігання
Зібравши врожай, ми закладаємо його на зберігання. Але за тривалий період перебування в льохах картопля піддається гнильним інфекціям. Що робити, щоб зберегти насіннєву картоплю до нового посадкового сезону?
Після сортування та перед закладкою на зберігання картоплю необхідно просушити протягом двох тижнів. Цей період потрібний ще й для оздоровлення бульб. Для просушки вибирають добре провітрюване місце, на яке потрапляє розсіяне світло. Найкраще, якщо це буде бетонна поверхня. Насіннєву картоплю розкладають по можливості в один шар, максимум на два. Якщо його дуже багато, висота викладки не повинна перевищувати чотири картоплини.
За час сушіння під розсіяними променями сонця бульби повинні трохи позеленіти. Навіщо це потрібно? У процесі зеленіння виділяється соланін – отруйна речовина, тому зелені картоплини вживати категорично заборонено. Але цей же отруйний соланін захищає насіннєву картоплю від ураження гниллю, а також від мишей, які люблять гризти все, що є у льоху.
У процесі провітрювання картопля позбавляється патогенних інфекцій, які могли на ній бути присутніми, а також зміцнює шкірку, роблячи її щільнішою.
Перед закладкою на зберігання насіннєву картоплю рекомендується обприскати спеціальним препаратом для додаткового захисту. Багато садівників використовують захисний засіб «Максим» (фунгіцид). Популярними біологічними препаратами є "Імуноцитофіт", "Агат-25К". Розкладені бульби обприскують з усіх боків та ретельно висушують. Це допомагає посадковій картоплі добре зберегтися, бути життєздатною та дати багатий урожай наступного року.
Умови зберігання посадкової картоплі
Щоб насіннєва картопля збереглася до нового сезону посадки, її потрібно зберігати в льоху, підвалі або іншому сховищі, створивши правильні умови для збереження його сортових та посівних якостей.
Для цього необхідно:
- зберігати картоплю у дерев'яних ящиках, не змішуючи з іншими овочами. Тут як на грядці: не всі овочі «дружать»;
- продумати систему провітрювання приміщення;
- стежити за тим, щоб температура була ближчою до 0 °С, оптимально +2…3 °С;
- витримувати у сховищі вологість повітря близько 90%.
Така атмосфера перешкоджає розмноженню гнильних інфекцій, гарантує хорошу лежкість бульб, зберігає їх якісний склад.
В осінньо-зимовий період насіннєва картопля перебуває у стані глибокого спокою. Сорти, які відносяться до ранньостиглих, виходять із цього стану вже в лютому, а середньопізні та пізньостиглі сорти починають проростати в березні. Щоб запобігти передчасній появі паростків, важливо вчасно відреагувати та знизити температуру у сховищі до -1 °С. Це дозволить ввести насіннєву картоплю у стадію вимушеного спокою. Щоб бульби почали проростати, температуру, навпаки, підвищують.
Перед посадкою насіннєву картоплю пророщують за потребою. Якщо плануєте саджати картоплю вручну (під лопату) або механізовано (за допомогою мотоблоку та комплекту для посадки), доцільно проростити бульби. Укладання картоплі буде проводитися вручну, тому парості не обламаються і зможуть виконати свою функцію. Оптимальний розмір паростка – 1 см.
Для механізованої висадки мотоблоком або мототрактором із застосуванням бункерної картоплесаджалки для мотоблока або мінітрактора пророщувати насіннєву картоплю небажано, оскільки в процесі посадки паростки можуть обламуватися, що призводить до втрати бульбою врожайних властивостей.
Якісна насіннєва картопля – запорука щедрого врожаю наступного року. Ми докладно розповіли, як його відібрати, підготувати, а також зберегти належним чином до нового сезону посадки.