Технологія вирощування буряка
Буряк - важлива технічна, продовольча та кормова культура. Розрізняють цукрові, столові та кормові буряки. Цукрові буряки вирощують у промислових масштабах для подальшої переробки та одержання цукру та патоки. Цю нішу займають великі сільськогосподарські підприємства, які мають у своєму розпорядженні великі посівні площі та спеціальну техніку. Виробництво цукрових буряків потребує певної логістики, яка поєднує вирощування, збирання, транспортування, переробку та збут готової продукції. Тому для малого та середнього фермерського господарства вирощування цієї культури є ризикованим напрямом.
Розглянемо особливості технології виробництва столових та кормових буряків із залученням енергетичних засобів малої потужності
Загальною для цих технологій є вимога до пухкості поверхневого шару ґрунту, де коренеплід формує свій урожай. Необхідно виконати осінню обробку ґрунту за допомогою плуга з наступним ранньовесняним боронуванням або весняну обробку за допомогою фрези.
Наступним важливим етапом вирощування буряків є посів. Насіння доцільно підготувати – відкалібрувати, обробити засобами захисту від шкідників та хвороб, а також стимуляторами зростання.
Для вирощування столових буряків першої черги, з її подальшою реалізацією в літньо-осінній період, необхідно вибрати ранні та середньоранні сорти з терміном досягнення технічної стиглості 80...100 діб. Столові буряки — досить холодостійка культура і можуть проростати вже за температури грунту 4...5 °С. Тому насамперед цей овоч можна сіяти рано навесні.
Для другої черги буряків, призначених для тривалого зберігання, необхідно вибрати пізні сорти і додатково провести передпосівний обробіток ґрунту на глибину загортання насіння (30...40 мм). Залежно від типу ґрунту, його засміченості та вологості, можна виконати передпосівну культивацію плоскорізними робочими органами або боронування зубчастою/роторною бороною.
Слід зазначити, що кормовий буряк більш вимогливий до якості грунту. Найкращий урожай формується на чорноземах та родючих суглинках з нейтральним рівнем рН. Осіннє внесення добрив є обов'язковою умовою одержання високих урожаїв. Вегетаційний період кормових буряків становить 125...150 діб, тому посів треба робити якомога раніше, наприкінці березня — на початку квітня, як тільки ґрунт прогріється до температури 5...7 оС на глибину 100...120 мм.
Оптимальним засобом для посіву столових та кормових буряків є сівалки точного висіву СТВ-2 та СТВ-4 для мотоблоку та СТВТ-2 та СТВТ-4 для мінітрактору виробництва ПП «Крючков». При використанні насіння з високою схожістю, за умови їх калібрування та передпосівної обробки, ці сівалки забезпечать не тільки економію посівного матеріалу, а й зменшення витрат праці на проріджування посівів, що є необхідною умовою отримання високих урожаїв.
Адже відповідне налаштування сівалки дозволить виконувати посів із кроком до 100 мм, що відповідає агротехніці вирощування кормових та столових буряків. При цьому необхідно вибирати висівний апарат з діаметром осередків 6 мм, а передавальне число ланцюгової передачі встановлювати «1: 1». Оптимальна ширина міжрядь для столових буряків становить 350...600 мм, а для кормової - 500...700 мм, що входить у технічні можливості описаних сівалок.
Догляд за посівами буряків включає міжрядну обробку, для боротьби з бур'янами та аерацію ґрунту, підживлення та захист рослин від хвороб та шкідників.
Міжрядне оброблення буряків передбачає використання плоскорізних робочих органів і не вимагає додаткового підгортання. Для цього краще підійде плоскоріз П-320, П-400 або П-700, модифікацію якого необхідно вибирати в залежності від ширини міжрядь. Ці знаряддя дозволять зруйнувати ґрунтову кірку та підрізати сходи бур'янів у міжряддя.
Якщо посіви буряків розміщені на важких ґрунтах із значною засміченістю, ефективним буде використання плоскоріза-розпушувача, який впорається з підрізанням бур'янів та ефективно розпушить поверхневий шар ґрунту. При цьому він подрібнить рослинні залишки і загорне їх у ґрунт, що забезпечить її мінералізацію та додаткове харчування рослинам.
Для одночасного підживлення рослин доцільно використовувати культиватор КУ-11 виробництва ПП «Крючків», конструкція якого передбачає встановлення бункера для локального внесення мінеральних добрив.
Буряк добре реагує на азотно-фосфорно-калійні добрива, норма внесення яких залежить від вихідних характеристик ґрунту. Ширина робочої зони такого культиватора становить до 400 мм, що відповідає умовам вирощування столового буряка.
Не менш важливим для формування врожаю є захист рослин від шкідників та хвороб. Крім передпосівної обробки насіння, своєчасного знищення бур'янів та аерації ґрунту, а також дотримання сівозміни необхідно проводити обприскування. Обробку фунгіцидом доведеться виконувати при церкоспорозі та пероноспорозі, а інсектицидом - при зараженні буряковою мухою, буряковою попелицею або буряковою щитоноскою. Також можна проводити позакореневе підживлення рослин, використовуючи стимулятори росту.
Отже, вирощування товарних столових буряків — перспективний для малих та середніх фермерських підприємств вид діяльності. А тваринницькі господарства не зможуть сформувати повноцінну кормову базу без вирощування кормових буряків. Технології вирощування цих коренеплодів переважно збігаються, а максимальний ступінь їхньої механізації дозволить знизити витрати на виробництво. Обов'язковим комплектом засобів для вирощування буряків є:
- ґрунтообробні засоби: плуг або фреза, борона (зубчаста або роторна), плоскорізні робочі органи;
- обприскувач відповідної модифікації.
На нашому сайті фермер може підібрати засоби механізації відповідно до наявних у господарстві енергетичних засобів, ґрунтово-кліматичних характеристик і площ посівних угідь, а також фінансових можливостей. Ці кошти дозволять максимально механізувати процес та оптимізувати витрати на його здійснення.