Зелень вирощувати вигідно!
Зелень – це багатство смаку, вітаміни та прикраса кожного столу. Її можна реалізувати у свіжому вигляді та після переробки. Високим попитом на ринку України користуються цибуля на перо, кріп та петрушка. Набувають популярності салати, шпинат, рукола, кінза (коріандр), базилік та інші. Серед сучасного міського населення дедалі популярнішим стає здорове харчування, веганство та сироїдство. Зелені салати поступово займають місце традиційної для нас білокачанної капусти, а приготування страв європейської кухні передбачає використання пряної зелені. Це зумовлює розширення асортименту, який зростає споживчий попит.
Ціна на свіжу зелень має значні коливання, залежно від сезону. Вигідною особливістю вирощування зелені є залучення невеликих площ та можливість збирати та реалізовувати врожай кілька разів за сезон, а при тепличному вирощуванні – цілий рік.
Існує кілька способів вирощування зелені:
- у теплицях;
- із застосуванням покривних матеріалів та парників з ранньої весни до пізньої осені;
- у весняно-літній період на відкритому ґрунті.
Кожен спосіб має свої переваги та недоліки.
Вирощування зелені у теплицях
При тепличному способі виробництва є можливість вирощування зелені цілий рік та її реалізації за максимальною ціною. Однак і витрати на таке виробництво найвищі. Потрібно встановити теплицю, бажано зі скляним покриттям та дерев'яним каркасом, певним чином її обладнати. Оптимальним є стелажне вирощування, що дозволяє максимально використовувати потужності теплиці. Потрібно приєднати теплицю до електромережі та забезпечити відповідне освітлення. А головне – у зимовий період забезпечити опалення.
Вирощування зелені в теплицях можливе на стелажах у ящиках з поживною ґрунтовою сумішшю або за технологією гідропоніки. Слід зазначити, якщо фермер хоче вирощувати органічну зелень, то від технології гідропоніки слід відмовитися. Посів насіння пряної зелені (кріп, петрушка, кінза) доведеться виконувати вручну після тижневого замочування, яке необхідно для того, щоб нейтралізувати дію ефірних олій, що затримують проростання.
Догляд за посівами зелені теж доведеться виконувати вручну. Тому важливо підготувати ґрунтову суміш, яка буде вільною від насіння бур'янів. Система поливу може бути автоматизованою - при краплинному зрошенні або розпиленні. Вже за 35—55 днів можна буде збирати врожай зелені.
Вирощування зелені із застосуванням покривних матеріалів та парників.
За такого способу вирощування зелені з ранньої весни до пізньої осені процес можна частково механізувати. Кріп, петрушку, насіння цибулі (чорнушки), кінзу, салат, руколу, базилік можна висівати в підготовлений ґрунт за допомогою 5-рядної дрібнонасіннєвої сівалки для мотоблока з модельного ряду виробництва ПП «Крючков». Вона забезпечує висів із шириною міжрядь 140 мм, кроком 16-20 мм і глибиною загортання насіння 15-40 мм, що відповідає агротехніці вирощування зелені під укривним матеріалом.
Підготовка ґрунту під посів передбачає забезпечення його максимально швидкого прогріву та досягнення вологості не більше 30%. Для цього з осені треба виконати основну обробку ґрунту на глибину до 150 мм за допомогою плуга чи фрези, а навесні — боронування зубної чи роторної борони виробництва ПП «Крючков». Для прискорення прогріву ґрунту його можна покрити чорною поліетиленовою плівкою або агроволокном, що створить парниковий ефект і сприятиме поглинанню сонячного тепла. Після посіву для захисту зелені від весняних заморозків та прискорення зростання її можна вкрити білим агроволокном або прозорою поліетиленовою плівкою, а також встановити парник. Те саме можна зробити і восени, коли середньодобова температура буде знижуватися.
Описана технологія вирощування зелені забезпечить максимальне використання корисної площі ділянки та механізацію найбільш трудомісткого процесу сівби. З огляду на можливість збирання врожаю кілька разів за сезон, що призводить до необхідності проведення сівби кожні 45—60 діб, це дуже вдалий варіант для товарного вирощування зелені. Проте обробку міжрядь доведеться виконувати вручну, що підвищує трудомісткість процесу собівартість продукції.
Вирощування зелені у весняно-літній період у відкритому ґрунті
Цей метод має свої переваги, він не вимагає використання теплиць, парників та покривних матеріалів, а технологічний процес можна максимально механізувати, що підвищує рентабельність виробництва. Для його здійснення необхідно виконати осінню обробку ґрунту, аналогічну вищеописаному. Для отримання максимально раннього врожаю морозостійких культур – кропу та кінзи – посів можна здійснити восени. Для цього ґрунт треба вирівняти і розпушити на глибину загортання насіння (10-20 мм) за допомогою борони.
Сівбу доцільно виконати за допомогою сівалок точного висіву - СТВ-2 або СТВ-4.
При цьому для насіння зелені можна вибрати висівний апарат з діаметром осередків 3,6 мм і налаштувати крок висіву 25-50 мм. Ширину міжрядь таких сівалок можна регулювати в межах від 160 до 700 мм, а глибину загортання насіння - від 10 до 60 мм. Це задовольнить агротехнічним вимогам вирощування зелені та дозволить вибрати мінімальну ширину міжрядь, яка забезпечить можливість механізованого обробітку міжрядь за допомогою 4-рядного культиватора КУ-11 або одного з плоскорізів виробництва ПП «Крючков». Для швидкого одержання врожаю найпопулярнішої зелені — цибулі на перо — можна виконати сівбу посівних цибулин за допомогою 3-рядної часникосаджалки для бульбочок ЧС-7 виробництва ПП «Крючков». Вона забезпечує крок посадки 40-50 мм на глибину 40-60 мм із шириною міжрядь 220-380 мм, що відповідає агротехнічним вимогам вирощування цибулі на перо. При цьому догляд за посівами також можна механізувати за допомогою культиватора КУ-11, який, крім обробки міжрядь, дозволяє проводити підживлення рослин.
Отже, вирощування зелені в осінньо-літній період дозволяє максимально механізувати процес і не вимагає залучення додаткових матеріалів, проте ціна на зелень у цей період найнижча.
Кожен фермер сам обирає спосіб ведення бізнесу, що базується на вирощуванні зелені, залежно від своїх можливостей та схем реалізації продукції. Підприємець може комбінувати описані способи або зосередитись на одному з них. При цьому ПП «Крючков» максимально забезпечує технологічний процес вирощування зелені засобами виробництва, що дозволяє підвищити його рентабельність.